L’acte ha començat amb la benvinguda per part de Neus Sotomayor, la presidenta de la Fundació, que ha destacat que el Memorial és el premi de pau més antic de Catalunya i continua sent important aquest reconeixement perquè és necessari que hi hagi persones i entitats que treballin per la cultura de pau. La presentació del Memorial és a càrrec d’Àlvar Roda, secretari del patronat de la Unipau, que ha recordat els inicis del Memorial, la feina de referents com Arcadi Oliveres o Joan Botam i el 40 aniversari de la Unipau en el 2024.
El lliurament del Memorial ha continuat amb la lectura de Txell Roda del poema Joan vint-i-tres, catòlic i cristià, cosa que molts no han entès (De les “Cobles de Joan XXIII”) i l’actuació musical de David Menéndez de l’escola Fusió de Música i Dansa.
L’acte ha continuat amb el lliurament de la Menció de reconeixement Frederic Roda 2023. Dani Gómez, tècnic d’Incidència a lafede.cat, és l’encarregat de llegir el panegíric sobre Prou complicitat amb Israel, la coalició d’entitats solidàries amb el poble palestí que ha rebut la Menció per la seva denúncia de la constant vulneració dels Drets Humans a Palestina.
El guardó l’ha recollit Prou Complicitat amb Israel i ha iniciat la seva intervenció demanant un minut de silenci per tots els assassinats a Gaza. Agraeixen aquest reconeixement de la seva tasca per la construcció de la pau perquè els carrega d’energia i denuncien que la pau és un concepte pervertit pels governs i que Israel ha intentat apropiar-se. Prou Complicitat destaca que l’objectiu de la coalició és igualar una balança que fa més de 75 anys que està desnivellada. Han parlat de la necessitat de tallar complicitats i deixar Israel cada cop més sol i aïllat.
Miquel Insausti, membre de FundiPau, ha estat l’encarregat de llegir en panegíric de Quico Gusi, reconegut amb la Menció pel seu compromís amb els valors de la cultura de pau que practicava cada dia tant en les relacions interpersonals i familiars com en la dedicació al llarg de tota la seva vida a FundiPau.
El certificat l’ha recollit Lali Xiberta, companya de Quico Gusi, que ha recordat la feina per la pau i el desarmament de Gusi. Ell sempre ha estat compromés amb la pau i coherent amb les seves idees. Lali destaca que ha dedicat la seva vida a favor de la pau i ha participat de moviments com la campanya internacional per la prohibició d’armes nuclears de l’any 2010, que va viatjar a Viena.
Seguidament, Martí Olivella, membre de Novact i impulsor del moviment noviolent a Catalunya, ha presentat la Nadia Ghulam, guardonada amb el Memorial per la Pau Joan XXIII 2023 pel seu treball en favor de la pau al seu país, independentment de qualsevol interès polític.
Nadia Ghulam, escriptora i fundadora de l’entitat ‘Ponts per la Pau’ –que té per objectiu ajudar nenes i dones a l’Afganistan, així com facilitar la integració de les persones migrades al nostre país a través de l’educació- ha agraït el reconeixement perquè els afganesos i afganeses porten molts anys de feina. Ha explicat que cada bomba que tiren al món, destrueixen el nostre planeta i cal la pau per evitar-lo. Ha destacat que la feina per la pau ha de ser col·lectiva: “Per al concepte de solidaritat us han dit que s’han de donar diners a una ONG o donar roba o menjar. Però la gran solidaritat és visibilitzar les persones com jo, refugiades o dones, que són els futurs agents de canvi”.