1A EDICIÓ – CONGRÉS DE JOVES PER LA PAU ARCADI OLIVERES

JOVES QUE TRANSFORMEN

DEL BULLYING I LA VIOLÈNCIA JUVENIL A LA CONSTRUCCIÓ DE PAU

El Congrés de joves per la Pau – Arcadi Oliveres és una iniciativa que neix de la necessitat de donar continuïtat al projecte educatiu de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) més enllà de les aules. Aquesta proposta pretén crear espais de reflexió, intercanvi i accions enfocades a educar per la pau.

En aquesta primera edició, alumnes de l’institut Leonardo da Vinci i l’escola Avenç de Sant Cugat del Vallès han estat els encarregats d’organitzar i decidir la temàtica del congrés, que enguany ha girat al voltant del bullying i la diversitat. Sota el nom “Joves que transformen. Del bullying i la violència juvenil a la construcció de pau”, la jornada va reunir desenes d’alumnes dels centres abans esmentats i també dels instituts La Serrat i Estatut de Rubí. En record de l’Arcadi Oliveres, qui va ser president de la Unipau i activista per la justícia global que va morir fa dos anys, el congrés va reunir els alumnes en quatre tallers per difondre la cultura de pau.

Els tallers van consistir en un pòdcast sobre bullying, de fanzine sobre dissidències de gènere, de ball sobre el cos i de hip-hop sobre noves masculinitats.

La primera edició d’aquesta iniciativa va comptar amb una ponència de la periodista afrocolombiana Quinny Martínez Hernández, que a través de la sessió “Hilo rojo, conectados por la misma promesa”, va posar de relleu les opressions que pateixen les persones per motius racials o d’identitat de gènere. Una xerrada que va captivar els joves, que havien d’anar passant-se un fil vermell que va acabar repartit per tot l’espai enxarxant els alumnes.

Després de la ponència, els alumnes van dividir-se en els diferents tallers per després presentar el que hi havien treballat a la resta dels alumnes.

El Congrés de joves per la Pau – Arcadi Oliveres té el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat i de la Diputació de Barcelona.

Ponència inicial: Quinny Hernández Martínez

"Hilo rojo, connectados por la misma promesa"

Periodista i escriptora afrocaribenya, raïsal de l’arxipèlag de San Andrés, Providencia y Santa Catalina (Colòmbia). Va ser activista juvenil, diplomada en cultura, ràdio i participació ciutadana, activista antiracista, creadora del projecte editorial Plataforma Zero, un projecte que posa el focus en l’escriptura de corporalitats migrants; i del Taller d’Escriptura Creativa Itinerant Hologrames, un espai de creació literària per explorar diversos gèneres literaris des de la memòria de les emocions.

Taller 1: Tríptic i fanzines. Bullying i cossos dissidents

En aquest taller abordarem les tècniques bàsiques del format d’autopublicació fanzine (un híbrid editorial entre la revista i el llibre), sorgit cap als anys noranta per la necessitat dels moviments socials de denunciar violències i injustícies socials. Al llarg dels anys el fanzine es va convertir tant en una eina de difusió i protesta ràpida (ja que la impressió en fotocòpia permetia respondre a la urgència dels esdeveniments històrics), a baix cost i autogestionat; com en una manera de publicar art visual i literatura en formats no convencionals i sense passar per processos de selecció editorial.

 

KAJAS

Kajas és una persona trans no binària sudaka, tortillerx, educadore social i activista transfeminista, antiracista i anticolonial. Des de l’any 2014 participa en gestió cultural, resistència popular de base i combativa, i porta endavant una editorial de fanzines produïts amb una fervent confiança en la potència de la construcció col·lectiva i des del centre del cor, amb gust d’herba mat, olor de terra serrana comechingona i sons cumbianxeros.

Taller 2: Música urbana. Bullying i masculinitats

Debat, revisions i rimes a través de la música de Nel·lo C.  Es treballaran les noves masculinitats posant especial atenció en la masculinitat tòxica;  el conjunt d’actituds construïdes socialment que exigeixen que els homes siguin violents, poc emotius i sexualment agressius, entre altres estereotips. 

 

NEL·LO C

Oriol Carcolse Marinel·lo, més conegut com  NEL·LO C, és músic, cantant, compositor, productor audiovisual i activista social. Amb més de 600.000 visualitzacions a Youtube, utilitza la seva música i les seves sessions amb joves per treballar problemàtiques de la societat actual.

El 2003 emprèn el primer projecte de rap, Imperi Líric, que acaba amb l’edició dos anys després del seu primer treball: “Renéixer del meu ser”. Un any més tard funda el grup Conunparde, al costat de Menys i Dj. Player.

Taller 3: Dansa i moviment. Bullying i emocions

Aquest taller és una mirada del cos a través de la seva capacitat d’expressió. Partint de la proposta que els alumnes faran en la primera dinamització, mostrant quines parts del seu cos els agrada més i amb quines parts no se senten tan còmodes. Parlarem d’aquestes parts i del que ens expliquen, perquè el cos té obviament unes funcions físiques i fisiològiques, de les quals també parlarem, per prendre consciència de la nostra anatomia, del nostre cos com a territori que habitem i que hem de cuidar, estimar, reconèixer, acceptar, activar, relaxar i relaciona.

I portar-ho al moviment, a la vivència, a l’acció. Per deixar-ho anar, conèixer-lo millor, relacionar-lo amb el tot. Que vegin i sentin com si una part està tensa, bloquejada, rígida o poc tònica, afecta la resta del cos i que si el meu cos està d’una determinada manera, afecta directament al meu estat emocional i mental. Som cos, ment, emocions, un tot indivisible i perfectament relacionat.

 

ANA CAROLINA GARCÍA

Osteopata i terapeuta corporal. Ballarina, coreògrafa i professora de dansa contemporània, afrocaribenya i d’anatomia vivencial.

Taller 4: Pòdcast. Cossos com agents de transformació social

El taller va consistir en la creació d’un pòdcast que es va registrar en directe i amb públic, a la sala Annexa del Casal Torreblanca. L’espai va servir per reflexionar, des d’una perspectiva crítica, sobre com els joves poden transformar el bulliyng o situacions de violència als seus entorns més propers.

JESSICA SOTODOSOS

Jessica Sotodosos és cap de musicals i coordinadora d’emissions i gravacions a Cugat Mèdia. Locutora, va estudiar humanitats i realització audiovisual. Creu en el treball en equip i en la comunicació com a part important del dia a dia. Des de fa uns anys, un dels seus objectius de treball formatiu ha estat la ràdio i el doblatge com a eina educativa i comunicativa a través de la veu i el so.

Imatge del taller de pòdcast
Imatge del taller de pòdcast
Càrrega més

No hi ha més fotografies

Institucions col·laboradores