ar ca di

1a EDICIÓ

Congrés de joves per la Pau - Arcadi Oliveres

«Igual que abolir el capitalisme, fomentar l’educació és també una de les meves grans obsessions. Evidentment, no qualsevol educació, sinó una educació en uns determinats valors que vagin d’acord amb aquest canvi de sistema més sostenible i més vivible que sempre pregono. Per tant, per mi, l’educació és el pilar que pot permetre accionar el canvi que modifiqui les maneres de viure, de relacionar-nos i les prioritats per salvar el planeta.

I, per tant, si se’m permet dir-ho així, salvar-nos i demostrar que no només som una espècie consumista i destructiva, sinó que el pensament ens pot dur a ser més solidaris i tenir més consciència col·lectiva.

Els quatre grans elements de l’educació que no es poden oblidar mai en el conjunt dels valors educatius són la pau i la no-violència; la sostenibilitat; les migracions, el racisme i la xenofòbia, i, quart i últim, les persones vulnerables. Si l’educació només reprodueix certs valors, res canvia.»

ARCADI OLIVERES

ol iv er es

Que és?

El Congrés de joves per la Pau – Arcadi Oliveres és una iniciativa que neix de la necessitat de donar continuïtat al projecte educatiu de la Unipau més enllà de les aules. Aquesta proposta pretén crear espais de reflexió, intercanvi i accions enfocades a educar per la pau.

Mitjançant espais de diàleg entre la població juvenil del territori, l’objectiu és fomentar la cultura de pau, la cooperació i l’educació per a la ciutadania global. Tot plegat, en aquesta primera edició, en una jornada a Sant Cugat del Vallès en què els alumnes abordaran temes relacionats amb pedagogies per a la pau, ecofeminisme, discriminació i accions des de la noviolència amb la participació d’activistes internacionals.

El Congrés estarà conformat per tres espais al llarg de la jornada, amb ponències, taules de debat i tallers. Els alumnes, que rebran la formació necessària, seran els encarregats de preparar i organitzar el congrés.

Per què "Arcadi Oliveres"?

L’Arcadi va ser un dels motors que van impulsar la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) des dels seus inicis, i la va presidir fins que ens va dir adeu, ara a l’abril farà dos anys.

Una de les iniciatives que desenvolupa la Unipau des de 2004 és el Teixint Xarxes, un projecte de set sessions que busca promoure en l’àmbit educatiu valors com la igualtat, la cooperació, la solidaritat, el respecte i l’autonomia. El projecte, que s’emmarca dins dels nous paradigmes de l’educació per a la justícia global, es destina a l’alumnat de tercer i quart d’ESO. Precisament, en el marc dels tallers del Teixint Xarxes es farà la preparació del Congrés de joves per la Pau – Arcadi Oliveres.

En aquest sentit, l’Arcadi era l’encarregat d’impartir una d’aquestes sessions de la iniciativa en què tractava temes com la violència, el racisme i el comerç d’armes.

I és que una de les principals branques de la Unipau, i també ho era de l’Arcadi, és promoure el coneixement i anàlisi crítica de la realitat, així com la participació activa de les i els joves com a protagonistes per fer possible una ciutadania responsable, respectuosa i compromesa amb la transformació social.

Etapes del congrés i eixos temàtics

Sessions de sensibilització amb l’alumnat que participa als tallers del Teixint Xarxes.

Sessions de preparació del Congrés de joves per la Pau – Arcadi Oliveres amb l’alumnat, seguint una metodologia APS (aprenentatge i servei).

Proposta pedagògica adreçada a l’equip docent dels centres implicats en la preparació del congrés per oferir eines per a la construcció de grup, gestió de conflictes, entre d’altres.

Formació i sensibilització a entitats de joves col·laboradores, aprofundint en temàtiques relacionades amb incidència política i moviments socials en l’àmbit local i internacional.

Celebració del Congrés de joves per la Pau a escala comarcal, on s’abordaran temes relacionats amb pedagogies per a la pau, ecofeminisme, discriminació i accions des de la noviolència amb la participació d’activistes internacionals.

L’objectiu és que tant el tractament de la temàtica del Congrés com la dels tallers de sensibilització i formació estiguin relacionats amb els objectius que persegueix aquesta convocatòria i també amb els temes que desperten interès a la població juvenil actual.

DRETS HUMANS

Focus en els col·lectius més vulnerables pels eixos d’opressió i desigualtat (Dones i col·lectiu transmigrant, negrituds, corporeïtats antihegemòniques, drets de les i els adolescents.

VIOLÈNCIA ESCOLAR

Propostes d’abordatge i possibilitats de solució a la violència escolar.

DESIGUALTATS

Les desigualtats per motius de gènere i altres discriminacions, així com reflexionar sobre la influència de laperspectiva de gènere en la construcció de pau arreu del món.

CONVIVÈNCIA

La construcció d’espais de convivència i interculturalitat dins l’àmbit educatiu.

CONSUM

Models de consum i producció sostenibles, pràctiques de consum dins de la població juvenil, impactes al mediambient, realitats del sud global i l’impacte de les accions al nord global.