BIBLIOTECA HUMANA
La primera Biblioteca Humana la va crear l’any 2010 a Dinamarca l’entitat Stop Violence. Partint de la idea que a les biblioteques convencionals hi comparteixen espai tota mena de llibres amb ideologies, experiències i punts de vista molt diversos, convertint-les en un lloc neutral per a un intercanvi d’informació enriquidor, a les biblioteques humanes es proposa canviar els llibres per persones.
Així doncs, es crea un “catàleg” de llibres-persona cada vegada que es munta la biblioteca i els lectors poden agafar en préstec durant una estona un d’aquests llibres-persona i “llegir-lo”, és a dir, establir-hi una conversa.
Les persones que fan de llibre són persones anònimes de diferents cultures i religions que per alguna raó pateixen discriminació social o l’assignació de diversos estereotips i prejudicis. Són persones reals que ofereixen voluntàriament part del seu temps lliure perquè la resta de la societat entengui què hi ha darrere de la seva imatge estereotipada.
- Composició
- Objectius
- Públic
El projecte consta de 5 sessions d'aprenentatge realitzades amb una metodologia participativa i vivencial per a potenciar les actituds crítiques i reflexives dels participants. Aquestes cinc sessions corresponen a les cinc primeres sessions del Teixint Xarxes i els serviran de paraigües teòrics pel procés de preparació de la Biblioteca Humana. Després d'aquestes 5 sessions, es duen a terme les 5 sessions corresponents al desenvolupament de la Biblioteca Humana.
- Trencar la imatge estereotipada de l’altre i prendre consciència de la nostra identitat per fer valdre la diversitat social i contribuir a una gestió positiva dels conflictes.
- Ajudar a entendre la diversitat social proporcionant un marc de converses reals sobre temes socials importants.
- Contribuir al canvi en les dinàmiques d'exclusió, discriminació, invisibilització i desigualtat que es donen envers determinats col·lectius amb l'objectiu de fomentar la convivència i la cohesió social en l'àmbit educatiu i en l'àmbit local.
- Treballar per incorporar els reptes globals i incorporar mirada decolonial.
- L’alumnat i el professorat que participi en l'organització del projecte de la Biblioteca Humana.
- La comunitat educativa del centre en general.
- Comunitat local de barris, casals, etc.
Com funcionen els tallers?
Activitats d’escolta activa, empatia i cura. Exercicis per a l’elaboració d’una entrevista a profunditat i apropament a experiències vitals. Explicació de les sessions de la Biblioteca Humana.
Presentació de les dues primeres persones llibre. Creació de grups de treball. Primera presa d’ informació per a les entrevistes.
Presentació de les dues persones següents llibre. Segona presa d’ informació per a les entrevistes. Primera trobada entre grups i persones llibre. Entrevistes/diàlegs.
Elaboració d’un guió col·lectiu. Construcció de relats, títol i portada.
Disseny d’escenografia i preparació per la presentació.