La Unipau i una desena d'entitats uneixen forces per dir "no a la guerra" el proper 23 de febrer

Es tracta d’una manifestació impulsada per la Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat

La protesta demana un alto al foc i negociació per acabar amb la guerra a Ucraïna

La manifestació tindrà lloc a les 19h davant l’Ajuntament de Sant Cugat

MANIFEST

Les entitats, associacions i partits polítics signants, en representació del teixit associatiu santcugatenc, hem elaborat i acordat aquest MANIFEST, el qual hem fet arribar al nostre Ajuntament, perquè es converteixi en un acord del Ple municipal.

Sant Cugat té una llarga tradició pel que fa a la cultura de pau, no en va és la seu des de 1984 de la Universitat Internacional de la Pau. A la nostra ciutat es concedeix cada any el Memorial Joan XXIII per la Pau. De cap manera els santcugatencs i les santcugatenques podem ser indiferents a la guerra que assola Ucraïna, especialment ara que fa un any del seu inici. Ens neguem a «normalitzar» la guerra, a què es converteixi en quelcom habitual en la nostra quotidianitat, a què una certa indiferència ens envaeixi, com si la guerra no tingués res a veure amb nosaltres.

És per això que fem nostra la crida «Catalunya per la pau» que han elaborat un seguit d’entitats d’àmbit català.

La invasió de l’exèrcit rus a Ucraïna constitueix una clara violació del dret internacional. Aquesta devastadora guerra està provocant milers de víctimes, destrucció d’infraestructures, entre elles uns 54.000 edificis d’habitatges, més de vuit milions de refugiats ucraïnesos per tot Europa i una crisi ambiental, energètica i social amb conseqüències planetàries que afecten sobretot als països més pobres.

La guerra a Ucraïna s’afegeix a la trentena de guerres i conflictes oberts que hi ha actualment al món. La humanitat i el planeta no poden acceptar que les disputes es resolguin mitjançant el recurs de les armes, les bombes i les matances. És un camí sense retorn que deixa els països pitjor de com els ha trobat. La guerra és una derrota de la humanitat. És una vergonya!

La societat civil catalana ha madurat una llarga tradició pacifista i en el passat ha organitzat grans manifestacions per la pau. Una vegada més, volem fer sentir la nostra veu en solidaritat amb les víctimes de la guerra a Ucraïna i amb les víctimes de totes les guerres. Demanem un alto el foc i la creació d’una taula de negociació per salvar vides i per aturar la devastació d’Ucraïna. Així mateix, demanem la prohibició de totes les armes nuclears. La guerra a Ucraïna s’ha d’aturar immediatament. Prou patiment, prou morts, prou destrucció! La pau és el futur.

Las institucions del nostre país, els estats membres de la Unió Europea conjuntament amb Nacions Unides, han de tenir un paper més actiu i han d’assumir la responsabilitat d’impulsar unes negociacions, aturar l’escalada militar i aconseguir un alto el foc immediat. És urgent treballar per una solució política del conflicte. S’han de posar tots els recursos i mitjans de la diplomàcia per fer prevaldre el respecte al dret internacional i reunir els representants de tots els governs implicats perquè sigui possible torbar una pau justa. En aquest sentit, cal valorar positivament la crida del president del Brasil a «crear un grup de països que pugui discutir la fi del conflicte entre Rússia i Ucraïna».

Cal retornar al model de seguretat compartida i comprometre tots els estats a eliminar les armes nuclears, reduir la despesa militar a favor d’inversions per lluitar contra la pobresa, per finançar la transició ecològica i el treball digne.

Demanem que les nostre institucions assumeixin aquesta agenda de pau i treballin en tots els fòrums europeus i internacionals pel seu acompliment.

PER LES PERSONES, ATUREM LA GUERRA