Aquest diumenge, la Unipau ha commemorat la Diada de la Noviolència a Sant Cugat recordant la periodista palestina Shireen Abu Akleh, assassinada per l’exèrcit d’Israel al 2022 durant la cobertura d’una incursió militar a Jenin (Palestina). Shireen Abu Akleh era una de les periodistes referents en àrab i va ser de les primeres corresponsals a informar des de Palestina per Al Jazeera.
La Diada per la Noviolència de la Unipau ha començat amb la presentació de la Diada per part de la Neus Sotomayor, presidenta de la Unipau, recordant que aquest dia es commemora el llegat de Mahatma Gandhi en l’aniversari del seu assassinat el 30 de gener de 1948. La Gemma Aristoy, regidora de Cooperació, també ha destacat que activitats com la diada per la noviolència “ens sensibilitzen i ens formen per a millorar com a societat”.
La jornada ha continuat amb els manifestos de les periodistes santcugatenques Anna González, de Cugat Mèdia, el Jordi Pascual, de El Cugatenc, i la Laura Grau, del Tot Sant Cugat, en què han assenyalat la importància del periodisme local per poder explicar de ben a prop i en primera persona la realitat: “Els periodistes fem el mateix a Gaza que a Sant Cugat, tot i que el context és molt diferent, però els periodistes d’allà estan fent el mateix periodisme local que estem fent aquí; i el que hem d’intentar és que el periodisme que des d’aquí intentem que sigui construcció de pau també sigui el periodisme de construcció de pau que fan des d’allà. Malgrat l’intent, veiem que això és molt difícil perquè va en contra dels poders, va en contra dels relats, i això ens posa en una situació d’amenaça, que no només és l’amenaça a la vida d’una o d’unes persones, sinó que és una amenaça a una solució democràtica i pacífica de conflictes com la que demanem a les nostres societats, però sobretot en aquelles societats que tenen un conflicte armat latent”, afegia Jordi Pascual.
Després de les seves intervencions ha començat l’escenificació, creada per l’Àlvar Roda. A la Rambla del Celler ha sonat una forta explosió i els periodistes han caigut a terra, amb l’objectiu de recordar els periodistes assassinats i desplaçats forçosament al món. Ha estat un acte molt emotiu i representatiu del que suposa explicar la realitat del periodisme d’arreu del món.
Per últim i amb els periodistes estirats a terra, la periodista Jessica Sotodosos ha llegit un text de José María Perceval per a presentar la periodista homenatjada: “Jo, Shireen Abu Akleh, vaig animar molts dels meus compatriotes a seguir el camí de la informació per denunciar i descobrir l’ocupació, els seus paranys, enganyifes i trampes. He estat la pionera d’una generació de dones periodistes que van trencar amb un tabú professional molt estès indicant que el periodisme era una professió perillosa i, per tant, viril. Jo vaig mostrar que les dones també podien informar des del lloc del conflicte”.
L’objectiu de la Unipau en aquesta Diada ha estat denunciar que els atacs contra periodistes són atacs contra la llibertat d’informació i són tàctiques planificades per amagar la realitat del que està passant: “Hi ha moltes lògiques justificades pels raonaments perversos dels violents. La lògica de les armes és eliminar l’enemic, la lògica de les destruccions d’habitatges és terroritzar la població civil. Però, per imposar definitivament el relat monstruós dels vencedors, cal instaurar la mentida. En aquest moment, el testimoni de la realitat, el periodista, esdevé objectiu de guerra”.
L’acte ha acabat amb una actuació musical de David Menéndez, de l’escola Fusió de Sant Cugat.
Reporteros Sin Fronteras i 3cat han participat de l’acte cedint-nos les armilles.
La Diada per la Noviolència també ha estat protagonitzada per l’entrega del diploma a millor disseny del logo del DENIP 2024, per part de la Juliana Sotelo, coordinadora de projectes de la Unipau, i l’Aina Ache, professora de l’Escola d’Art i Disseny de Sant Cugat, a l’estudiant Laura Monge.
Durant tot el dia, també s’ha fet una exposició amb les diferents peces artístiques que ha creat al llarg de tres tallers l’alumnat de 4rt de primària de diverses escoles públiques de la ciutat de Sant Cugat que han participat en el Dia Escolar per la Noviolència i la Pau 2024 (DENIP).
En commemoració al 75è aniversari de la declaració dels Drets Humans, per a aquesta edició s’ha treballat amb el lema: “Els drets de les nenes i els nens són drets humans”. Els Drets Humans han estat un referent al qual s’aspira com a humanitat i permeten tenir una base per a plantejar-se una vida digna sense cap distinció. Dins de la concepció de Drets Humans i el Dret a la Vida en tota la seva manifestació, els drets de les nenes i els nens són un pilar perquè les societats es construeixin des del respecte i la dignitat per la vida i per les infàncies.
La proposta pedagògica feta entre la Unipau i l’Escola d’art i disseny de Sant Cugat, amb el suport de l’Ajuntament de la ciutat, va abordar la importància dels Drets Humans i la seva adaptació a les necessitats i vulnerabilitats de les nenes i els nens. S’ha realitzat el decàleg de drets que elles i ells de manera creativa van proposar.