Sant Cugat comptarà amb un espai dedicat a recordar l'Arcadi Oliveres​

Imatge de Guillem Medina (CC-BY-SA 4.0)

El ple municipal d’abril ha aprovat una moció institucional proposada per la Universitat Internacional de la Pau (Unipau) per dedicar un espai a Sant Cugat del Vallès en memòria i reconeixement d’Arcadi Oliveres, cofundador i president de la Unipau i fill predilecte de la ciutat, que va morir el passat 6 d’abril de 2021. Oliveres va ser una figura clau en els moviments socials del país i va destacar pel seu compromís amb el pacifisme, el desarmament, l’anticapitalisme, els drets civils i laborals, l’ecologisme i l’antifeixisme.

La moció institucional, llegida per la presidenta actual de la Unipau, Neus Sotomayor, ha subratllat el paper de referent de Oliveres en els moviments socials del país, així com la seva personalitat propera i afable i la capacitat de predicar amb l’exemple. La iniciativa té com a objectiu mantenir i difondre el llegat d’Oliveres i la seva lluita per la justícia social i la pau.

La presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor, llegint el text de la moció.

A continuació, us compartim el text de la moció aprovada.

El proper 6 d’abril farà dos anys de la mort d’Arcadi Oliveres i Boadella, cofundador i president de la Universitat Internacional de la Pau de sant Cugat del Vallès i fill predilecte de la ciutat.

Arcadi Oliveres va ser també professor a la UAB, fundador de Pax Christi, director de l’Institut Víctor Seix de Polemologia, i president de Justícia i Pau, participant en moltes altres entitats com la Fundació per la Pau; el seu compromís polític amb el pacifisme, el desarmament, l’anticapitalisme, els drets civils i laborals, l’ecologisme i l’antifeixisme el van convertir en un referent dels moviments socials del país.

L’Arcadi havia arribat a la conclusió que era impossible mantenir el creixement econòmic en els termes que aquest s’entén en el sistema vigent en un planeta finit i amb recursos finits. Seguir amb la lògica expansionista del capitalisme suposa a llarg termini canviar les condicions físiques i climàtiques que permeten el desenvolupament de la vida humana i de moltes altres espècies. És a dir, no fer un  canvi radical d’aquest model de creixement suposa abocar-nos al no-futur.

Des d’aquesta mirada, va ser un ferm defensor del decreixement, una proposta econòmica que trenca les bases del capitalisme i que suposa potser l’única esperança per garantir-nos un futur. Amb les contradiccions que tots i totes tenim, l’Arcadi va
predicar amb l’exemple i va fer de la seva vida quotidiana i del seu activisme en lluites múltiples espais d’exemple i referència. De fet, l’Arcadi va ser capaç de generar lligams entre els moviments socials, fent evident que la lluita per la justícia global és una xarxa de reivindicacions que es complementen i que no s’entenen per separat.

La seva implicació en l’Educació per la Pau va ser molt important, moltes generacions  van entrar en el món del pacifisme gràcies a que el van sentir en alguna xerrada o classe de la universitat.

L’Arcadi era, i encara ho és en el seu llegat, una ment que ens ha ajudat a construir l’alternativa i a teixir aliances per un món més just. Però també va ser una persona propera i afable, sempre disposada a anar arreu del territori per compartir les seves idees, defensora de les oprimides, i punyent contra les opressores.

Per tot això, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès a través de la Universitat
Internacional de la Pau proposa el següent:

ACORD 1: Que l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès dediqui un espai al nostre municipi per a recordar l’Arcadi Oliveres i Boadella i el seu llegat, tan important sempre i encara més en aquests temps convulsos.