Diada de la Noviolència 2022

La Unipau dedica la Diada per la Noviolència de 2022 a Nawal El Saadawi, escriptora feminista, metgessa i activista política egípcia. L’acte se celebra al Celler Cooperatiu de Sant Cugat del Vallès. Durant la diada es llegeix un monòleg del professor José María Perceval sobre Nawal El Saadawi i també hi ha una intervenció musical.

Nawal El Saadawi va ser una de les primeres veus egípcies a criticar obertament el sistema patriarcal i en abordar temes com l’ablació, l’avortament, la sexualitat, els abusos sexuals a menors i l’opressió de les dones. Pel seu activisme va ser acomiadada dels seus càrrecs a l’administració i institucions, va ser empresonada el 1981 i el 1991 va haver d’exiliar-se per les amenaces dels grups islamistes. La seva obra literària, traduïda a més de quaranta llengües, expressa els seus posicionaments socials i polítics, especialment sobre la discriminació de les dones en la societat egípcia.

Així va ser l’acte d’homenatge.

Diada de la Noviolència 2021

La Unipau dedica la Diada per la Noviolència de 2021 a Chico Mendes, ecologista i defensor de la terra i el territori. Mendes va ser un sindicalista brasiler que va lluitar pels drets dels recol·lectors de cautxú i per la selva amazònica i els pobles indígenes que l’habiten. Va ser assassinat el 1988 per dos terratinents.

Diada de la Noviolència 2020

Aquesta edició va rendre homenatgesa a la companya Dolors Renau, activista, pedagoga, escriptora…gran mestra.

També membre de la Unipau, la Dolors ens va llegir la vida des de mil barrets i fronts. La seva lluita incansable per la justícia social i els drets de les dones és el gran llegat que ens deixa. 

“A vegades busquem referents fora quan els tenim al costat. Persona compromesa i de barri, la Dolors Renau en va ser un i de ben gran.” – Arcadi Oliveres

Paral·lelament i dins el marc del DENIP, l’esdeveniment va acollir també l’exposició dels treballs i reflexions sobre Seguretat Humana fetes per alumnes de primària de cinc escoles de Sant Cugat.