MEMORIAL PER LA PAU JOAN XXIII

MENCIÓ D'HONOR FREDERIC RODA

PREMIATS

//// Guardonats 2022

Legal Centre Lesvos

Memorial per la Pau Joan XXIII

Per la seva tasca d’assistència legal,gratuïta i individual a les persones migrants que arriben per mar a Lesbos. També destaca la tasca en la documentació de les violacions dels drets de les persones migrants i/o en cerca de refugi i la participació en la defensa estratègica per exigir responsabilitats a les institucions.

Forn de teatre Pa'tothom

Menció d'honor Frederic Roda

Dedicada al teatre social i que treballa des de la pedagogia a través de la formació per fer teatre social i fòrums. L’entitat utilitza el teatre com a mitjà d’anàlisi d’estratègia de lluita amb els col·lectius que tenen una necessitat de denunciar una injustícia i cerquen alternatives per canviar les coses.

//// Guardonats 2019

Chido Onumah

Memorial per la Pau Joan XXIII

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2019 a Chido Onumah,per la seva trajectòria en defensa dels Drets Humans i per l’aprofundiment de la democràcia a Nigèria, país més habitat de l’Àfrica. 

Dones x Dones

Menció d'honor Frederic Roda

La Menció de Reconeixement Frederic Roda ha estat concedida al col·lectiu antimilitarista i feminista Dones x Dones pel seu treball continuat de solidaritat i acompanyament a les dones que resisteixen en situacions de conflicte armat i treballen per la resolució pacífica.

//// Guardonats 2018

Comunidad de Paz de San José de Apartadó

Memorial per la Pau Joan XXIII

Per la seva lluita en la defensa de la terra i del dret a la vida. La comunidad de paz travessa en aquest moment per enormes riscos i persecucions i encarna una voluntat col·lectiva de defensa dels seus drets elementals a costa de centenars de vides humanes. El memorial vol reconèixer també el suport i acompanyament  que el Padre Javier Giraldo ha donat a la comunidad des de la seva constitució l’any 1997.  

Pep Ribera

Menció d'honor Frederic Roda

Per ser, a través d’Agermanament, un dels promotors de les primeres ONGs catalanes.  Per la seva visió pionera de la necessitat de crear un centre d’estudis internacionals a Catalunya (CIDOB) i per haver participat en la creació l’any 1977 de l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut als Refugiats.

//// Guardonats 2017

Jaume Botey

Memorial per la Pau Joan XXIII

Per la seva dedicació, a banda de la docència universitària, als moviments socials i culturals amb especial atenció a les perifèries ciutadanes d’Amèrica Llatina i dels pobles indígenes de Mèxic. Fou un dels pioners en donar suport a l’objecció de consciència.

Stop Mare Mortum

Menció d'honor Frederic Roda

La Menció de Reconeixement Frederic Roda ha estat concedida a l’associació Stop Mare Mortum pel seu treball en defensa dels drets de les persones que fugen dels conflictes en cerca de refugi i pel canvi en les polítiques europees d’estrangeria i migratòries.

//// Guardonat 2016

Carmen Magallón Portolés

Memorial per la Pau Joan XXIII

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2016 a Carmen Magallón Portolés, pel seu treball constant per la construcció de la pau des de diferents facetes d’estudi i d’acció i d’una manera especial des de la perspectiva feminista, destacant el paper de les dones com a víctimes i constructores de pau.

//// Guardonat 2015

Josep Maria Monferrer

Memorial per la Pau Joan XXIII

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2015 a Josep Maria Monferrer, per la tasca activista al barri de la Mina, al qual ha estat vinculat des de la seva creació com a mestre, educador i dinamitzador cultural. També se li destaca la seva tasca de conservació de la memòria històrica de la Mina i de Sant Adrià del Besòs.

//// Guardonat 2014

Maixabel Lasa

Memorial per la Pau Joan XXIII

Pel seu activisme contra la violència terrorista i a favor del diàleg entre totes les sensibilitats polítiques. Lasa, vidua d’una de les víctimes d’ETA, va ser la primera directora de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Terrorisme del País Basc, i també va iniciar el programa anomenat “trobades restauratives”, basat en trobades entre familiars de víctimes del terrorisme i membres d’ETA condemnats que assumien la “via Nanclares” i, per tant, no tornar a fer ús de la violència.

//// Guardonat 2012

Plàcid Garcia-Planas

Memorial per la Pau Joan XXIII

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2012 a Plàcid Garcia-Planes, per la seva tasca com a corresponsal de guerra amb una trajectòria de més de 20 anys, qui amb els seus relats i records des del camp de batalla ha desvetllat les terribles incongruènces de la guerra, obrint les portes als camins de la pau.

//// Guardonat 2011

Josep Vallverdú

Memorial per la Pau Joan XXIII

El Comitè de concessió de l’Institut Víctor Seix de Polemologia i de la Universitat Internacional de la Pau acorda atorgar el Memorial Joan XXIII per la Pau 2012 a Josep Vallverdú, en reconeixement a la seva tasca de difusió dels valors de la amistat, la lleialtat i la pau entre joves i infants. L’escriptor lleidetà és l’autor de “Rovelló” i “En Roc Drapaire” i ha escrit uns 90 llibres de narrativa infantil i juvenil.

//// Guardonat 2010

Joan Godayol Colom

Memorial per la Pau Joan XXIII

Bisbe emèrit d’Ayaviri (Perú), per les seves qualitats humanes manifestades a través d’una trajectòria de diàleg i servei. Home de pau, de tarannà obert, dialogant, proper a tots els qui cerquen amb sinceritat la justícia i la pau. Fidel als postulats de l’alliberament enmig d’un món marcat pels conflictes.

//// Guardonat 2009

Vicent Martínez Guzmán

Memorial per la Pau Joan XXIII

Professor de filosofia, Fundador del Màster Universitari Internacional en Estudis de Pau, Conflictes i Desenvolupament. Per la seva tasca pedagògica i aportació d’eines pacífiques per a la transformació dels conflictes, per la seva capacitat de crear escola i pel seu convenciment de les possibilitats humanes per a fer les paus.

Consulta els guardonats de 1967 fins al 2009