XX Seminari de Pensament per la Pau

L’edició d’enguany del seminari se centra en els discursos d’odi i com combatre’ls des de l’autoorganització i les noves narratives.

La Universitat Internacional de la Pau celebra la 20a edició del Seminari de Pensament per la Pau els propers 10 i 11 de febrer a la Casa de Cultura (Sant Cugat del Vallès). L’edició d’enguany se centra en els discursos d’odi i com combatre’ls des de l’autoorganització i les noves narratives. 

L’auge de l’extrema dreta a Europa en els darrers anys es veu connectat amb l’auge del discurs d’odi. En l’àmbit europeu, s’ha definit el discurs d’odi com el “foment, promoció o instigació (…) de l’odi, la humiliació o el menyspreu d’una persona o grup de persones, així com l’assetjament, descrèdit, difusió d’estereotips negatius, estigmatització o amenaça pel que fa a aquesta persona o grup de persones i la justificació d’aquestes manifestacions”.

Us recordem que el seminari es podrà seguir de manera presencial a la Casa de Cultura (carrer Castellví, 8, Sant Cugat del Vallès) i per streaming al canal de YouTube de la Unipau.

A continuació podeu consultar el programa complet.

PROGRAMA

Divendres 10 de febrer

Context sociopolític dels discursos d'odi: de les "bandes llatines" als "menas"

18h

Carles Feixa

Catedràtic d'antropologia social a la Universitat Pompeu Fabra (Barcelona). Doctor per la Universitat de Barcelona i Honoris Causa per la de Manizales (Colòmbia), s'ha especialitzat en l'estudi de les cultures juvenils, duent a terme investigacions sobre el terreny a Catalunya, Mèxic i Colòmbia. És autor o coautor de diversos llibres, entre els quals podem destacar "De jovenes, bandas y tribus" (1998), "Global Youth?" (2006) i "El Rey. Diario de un Latin King" (2020). En l’actualitat és Investigador Principal del projecte TRANSGANG, finançat per l’European Research Council.

Dissabte 11 de febrer

Teixint resistències: respostes des de l'autoorganització

10h

Crida LGBTI

Organització per l’alliberament sexual i de gènere que té com a objectiu la lluita contra el patriarcat i la LGBTIfòbia en totes les seves manifestacions: l’homofòbia, la lesbofòbia, la bifòbia, la transfòbia i la discriminació de les persones intersexuals.

Helios F. Garcés

Escriu cròniques, articles i assaigs en mitjans de comunicació i revistes crítiques com Diagonal, Revista CTXT, El Salto o Tabula Rasa. Ha publicat “La meva àvia no ha llegit Marx (Amargord, 2019). Ha participat al llibre “Mirades al voltant del problema colonial. Pensament anticolonial i feminismes descolonials als Suds Globals”(Akal, 2019).

Noves narratives per fer front al discurs d'odi

12h

Vanesa Martín

Antropòloga social i cultural amb un postgrau en cooperació internacional. Va iniciar la seva carrera a l'Equador fent recerca social i coordinant projectes de cooperació al desenvolupament. Ha treballat també a Espanya en l'àmbit de la comunicació i sensibilització durant diversos anys a l'organització Movimiento por la Paz on desenvolupi diverses campanyes en l'àmbit de les noves narratives.

Proyecto UNA

Proyecto UNA és una col·lectivitat millennial que té com a objectiu desemmascarar les noves formes de feixisme que s'amaguen sota simbologia aparentment inofensiva, així com reconèixer i donar valor a les aliances feministes forjades a la calor dels píxels. Des d'la cosa popular el comunitari, investiguen sobre les guerres culturals de poder als mitjans, Internet i la realitat analògica.