Categories
Actualitat

Nit Temàtica: Yolanda Aixelà

La presentació del llibre “Africanas en África y Europa [1850-1996] de Yolanda Aixelà donarà el tret de sortida a un nou cicle de Nits Temàtiques de la Unipau. La presentació tindrà lloc el proper 9 de novembre a la Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès (C. Castellví, 8) a les 18h de la tarda. L’entrada és lliure i gratuïta.

SOBRE EL LLIBRE

Res se sap de les dones africanes assentades a Europa a finals del segle XIX, ni ningú s’imagina que es poguessin tractar de dones adinerades, poliglotes, elegantment vestides i d’exquisits gustos. Qui eren aquestes dones que van superar les barreres de raça, sexe i color en l’Àfrica colonial i en les metròpolis europees? Quin tractament van rebre per part dels europeus? Quin tracte van rebre la resta d’africans?

Yolanda Aixelà-Cabré respon a aquestes qüestions oferint una etnografia històrica en clau decolonial sobre les dones krió ferrandines i, especialment, sobre la figura d’Amelia Barleycorn de Vivour. L’estudi reconstrueix els estrets vincles que es van gestar entre dues poderoses burgesies des de l’últim terç del segle XIX fins a finals del segle XX: l’elit ferrandina i l’elit catalana. Totes dues es van unir per interessos econòmics, connectant la Guinea Espanyola amb Catalunya i mantenint tractes comercials i un cert grau de sociabilitat pública, tal com assenyalen els testimonis orals, documentals i gràfics de l’època.

L’autora reconstrueix el seu passat des de la consolidació colonial espanyola fins a la descolonització, la instauració de les dictadures guineoequatorianes i l’auge del racisme a Barcelona durant els anys 90, ja que va ser el 1992 quan un descendent de dos llinatges ferrandins va patir una agressió racista que va passar desapercebuda.

SOBRE L’AUTORA

És antropòloga en la Institució Milà i Fontanals del CSIC. Ha realitzat treball de camp a Egipte, el Marroc, Guinea Equatorial i Espanya, i etnografia multisituada a Sud-àfrica, Camerun, el Marroc, Suïssa, Països Baixos i Gran Bretanya. És autora, editora i coeditora de 12 llibres i de 76 articles i capítols de llibre. Ha estat professora en el SOAS de Londres i en el LAS-EHESS de París.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.