Categories
Actualitat

Diada per la Noviolència 2022: Nawal El Saadawi

Benvolgudes i benvolguts,

La Universitat Internacional de la Pau celebrarà el proper 30 de gener una nova edició de la Diada per la Noviolència. Enguany, l’entitat recordarà Nawal El Saadawi, escriptora feminista, metgessa i activista política egípcia. L’acte tindrà lloc al Celler Cooperatiu, a les dotze del migdia. 

Durant la diada es llegirà un monòleg del professor José María Perceval sobre Nawal El Saadawi a càrrec de Jèssica Sotodosos i una intervenció musical.

Per tenir un control de l’aforament de l’acte, cal fer inscripció prèvia en el següent formulari.

https://forms.gle/Zc4PTihGckDx275E8

SOBRE NAWAL EL SAADAWI

Nascuda el 1931 a Kafr Tahla (Egipte) i metgessa de formació, El Saadawi va ser una de les primeres veus egípcies a criticar obertament el sistema patriarcal i en abordar temes com l’ablació, l’avortament, la sexualitat, els abusos sexuals a menors i l’opressió de les dones. Pel seu activisme va ser acomiadada dels seus càrrecs en l’administració i en institucions, va ser empresonada el 1981 i el 1991 va haver d’exiliar-se per les amenaces de grups islamistes. La seva obra literària, traduïda a més de quaranta llengües, expressa els seus posicionaments socials i polítics, especialment sobre la discriminació de les dones en la societat egípcia.

És doctora honoris causa per diverses universitats i ha rebut nombrosos reconeixements internacionals: el premi Nord-Sud del Consell d’Europa el 2004, el premi Dona de l’Any del Regne Unit el 2011, el premi Sean MacBride per la Pau d’Irlanda el 2012, l’Ordre Nacional del Mèrit de França el 2013 i el premi Internacional Catalunya el 2003.

En desembre del 2004, es va presentar com a candidata presidencial a Egipte. Com va explicar en diferents entrevistes, era un símbol, ja que sabia que mai se li donaria l’oportunitat d’accedir al govern. Posteriorment es va dur a terme un procés contra Nawal Saadawi per part de la Universitat Al-Azhar per apostasia i el no-respecte a les religions, nombroses veus van alçar-se per donar suport a l’escriptora. El 2008 Nawal va guanyar el plet però continuà ensenyant als Estats Units.

Nawal El Saadawi va morir el 21 de març de 2021 en un hospital d’El Caire a l’edat de 89 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *